Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Scott Kelly + Stylianos Tziritas Trio @ Mo Better (17/1/2010)

Του Βασίλη Τσίγκα

Ήρθε, έπαιξε κι έφυγε… Προσπαθώ να καταλάβω γιατί. Γιατί ήρθε. Δεν μπορεί να είναι για τα λεφτά. Όσα και να πήρε, μου φαίνεται δύσκολο να δικαιολογούν ένα ταξίδι στην αντίθετη πλευρά της υδρογείου, για να παίξει 10 τραγούδια μπροστά σε (μάξιμουμ) 100 ανθρώπους σε ένα σκοτεινό μπαρ της Αθήνας. Ένα μπαρ, σαν το Mo Better, το οποίο –για να είμαστε ειλικρινείς- δεν είναι και κατάλληλο να φιλοξενήσει live εμφανίσεις.

Ο καθένας μπορεί να βρει κίνητρα. Πιθανότατα δεν θα μάθουμε αυτό που ενεργοποιεί τον Scott Kelly. Μπορεί, βέβαια, να είναι και το πολύ απλό: η απλή, καθαρή, αγνή καύλα του για την μουσική. Αυτή είναι, ίσως, που τον κινεί. Που τον σπρώχνει. Αυτή είναι, ίσως, που αναγκάζει 100 ανθρώπους να σταθούν μπροστά του και να σιωπήσουν. Δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τον σεβασμό τους. Τον θαυμασμό τους.

Το live του Kelly το βράδυ της Κυριακής (17/1) στο Mo Better, δεν διέφερε σημαντικά από αυτό του An, πριν από δύο χρόνια. Αν εξαιρέσουμε το γεγονός, ότι αυτή τη φορά ο τραγουδιστής των Neurosis είχε μαζί του, πέρα από μια ακουστική και μια ηλεκτρική κιθάρα. Τη χρειάστηκε για να διασκευάσει το “Whiskey And Wimmen” του John Lee Hooker και το “Tecumseh Valley” του Townes Van Zandt.

Κατά τα άλλα; Η σιωπή των 100 ανθρώπων που αναφέρθηκε παραπάνω περιγράφει τα πάντα. Άλλωστε, τι άλλο να (μην) πεις, όταν ακούς το “I Can See You” από το στόμα του Kelly live;

Όσον αφορά το σχήμα Stylianos Tziritas Trio, που άνοιξε τη βραδιά, τα λόγια περισσεύουν. Πραγματικά, χρειάζεται πηγαίο ταλέντο και πλούσια έμπνευση για να καταφέρεις να προκαλέσεις πονοκέφαλο (σε σημείο να ψάχνεις παράθυρο να πηδήξεις) σε κάποιον σε μόλις μισή ώρα. Αν πρέπει να περιγράψω τους ήχους που έβγαιναν από το κλαρινέτο, το σαξόφωνο, τις μαγνητοταινίες και το στόμα του trio, θα έλεγα πως μου θύμισαν μια σκουπιδιάρα, δέκα γατιά που ουρλιάζουν και δώδεκα χορδές κιθάρας που έχουν υπέρ-τεντωθεί – όλα αυτά ταυτόχρονα. Καλό είναι να παίζεις μουσική για να παίζεις μουσική. Αρκεί, όμως, να παίζεις μουσική. Θορύβους μπορεί να παράγει ο καθένας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου